- Ekim 16, 2022
- Yayınlayan: admin
- Kategori: Makaleler / Yazılar
İçe kapanıklık çocukların sosyal gelişimini olumsuz yönde etkileyen özelliklerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çoğu ebeveyn çocuğunun içe kapanık ya da utangaç olmasından rahatsız olur ve endişe duyar. Aslında belli bir sınıra kadar içe kapanık çocuklar ebeveynleri korkutmamalıdır. Çünkü ebeveynlerin endişe etmesi her zaman sorunun çözülmesi yerine daha çok pekişmesine neden olmaktadır. Ebeveynlerin içe kapanık olduğunu gözlemlediği çocuğuna karşı olan tutumlarını yeniden düzenlemesi gerekmektedir. Yani içe kapanık çocuklar için ilk olarak yapılması gereken bu duruma karşı farklı bir yaklaşım geliştirmektir.
ÇOCUĞUM İÇE KAPANIK, ONA NASIL YARDIMCI OLABİLİRİM?
1-Anlayışlı olun ve çocuğunuzu utandırmayın.
Öncelikle çocuğunuzu kabullenmelisiniz. Ona ve davranışlarına karşı yargılayıcı ve eleştirel tutum sergilemekten kaçının. Çocuğunuza, tüm yönleriyle onu kabul ettiğinizi ve sevdiğinizi gösterin. Anlattığı her şey dikkatle dinleyin. Sizin onu can kulağıyla dinlemeniz duygusal gelişimini pekiştirerek kendini daha rahat bir şekilde ifade etmesini sağlayacaktır. Utangaç ve içe kapanık çocukların çok daha hassas olduğunu unutmayın ve sizde çocuğunuza karşı tutum ve davranışlarınızda daha özenli ve hassas davranın.
2-Daha fazla destek olun.
İçe kapanık çocuğunuzun diğer çocuklardan daha hassas olduğunu ve dolayısıyla sizin ilginize daha çok ihtiyaç duyduğunu unutmamalısınız. Bu konuda duyarlı olmalısınız ve duygusal anlamda çocuğunuza daha çok destek olmalısınız. Çocukluk döneminde sizin desteğinizle bu sorun aşılabilir ancak ihmal edildiğinde çocuğunuz ergenlik dönemi ve yetişkin hayatında sosyal anlamda zorluk çeken biri olarak yaşamını sürdürmek zorunda kalabilir.
3-Örnek olun ve öğretin.
Çocuğun ilk okulu aslında kendi evi ve ailesidir. Bütün çocuklar öncelikli olarak anne ve babasını modeller. Çocuğunuza ayırdığınız özel bir zamanınız olmalı ve bu zaman diliminde sizi ve sizin sosyal ilişkilerinizi gözlemlemesine fırsat vermelisiniz. Birlikte markete gidebilir, alışveriş yapabilir, yapmanız gereken işlerin bir kısmını çocuğunuzla birlikte yapabilirsiniz. Çocuğunuza sosyal ilişkileri öğretme konusunda iyi bir model olun ve sizin yanınızda ona da ufak sosyal ilişki içeren görevler vererek bu yönde çocuğunuzu destekleyin.
4-Arkadaş edinme konusunda cesaretlendirin.
Arkadaş ilişkileri çocuğunuzun sosyalleşmesini destekleyecektir. Çocuklar birlikte olmayı çok severler. Çocuğunuzun akranlarıyla bir araya gelmesine fırsat verin. Arkadaşlarıyla birlikte olabileceği ortamlara sık sık gidin bu konuda çocuğunuza destek olun. Çocuğunuzu park ve oyun alanı gibi mekanlara götürün ve yeni arkadaşların edinmesine destek olun.
5-Çocuğunuzu etiketlemeyin ve etiketlenmesine engel olun.
Başkalarının yanında çocuğunuza “utangaç” olduğunu söyleme gibi tepkilerden kaçınmalısınız. Unutmayın içe kapanık bir çocuk aşırı duygusal ve hassastır. Sizin damgalayıcı tutumunuz onun kendini iyice kapatmasına ve olumsuz deneyim edinmesine neden olabilir. Bu konuda dikkatli olmalısınız.
6-Baskı yapmayın ve çocuğunuzu sıkıştımayın.
Çocuğunuzu rahat ve güvende hisssetiği alandan başka bir alana zorla itmeyin. Bu onu çok rahatsız edecektir ve incitecektir. Utangaç tutumlarını yüzüne vurmayın ve üzerine düşmeyin. Çocukların yeni durumlara, yeni ortamlara alışması her zaman zaman alacaktır. Çocuğunuzun yavaş yavaş büyüdüğünü ve sizin desteğinizle bu gibi sorunlarının üstesinden daha rahat geleceğini unutmayın.